UTZ dijagnostika


CD arterija i vena ruku i nogu

utz collNajčešće color doppler pretrage su pretrage krvnih žila vrata (CD karotida i VB sliva) čiji je zadatak da opskrbljuju krvlju moždano deblo i moždane stanice, a najčešći simptomi zbog kojih se doppler snimaju su vrtoglavice, glavobolje, prolaznhe ishemije mozga. Ako postoji bol (naročito pri hodu), promjena u boji kože, oteklinu… to je znak postoje promjene na krvnim sudovima, bilo kao suženje ili začepljenje arterije, koje se mogu registrirati ovim pregledom. U rizičnu grupu naročito spadaju pacijenti koji imaju hipertenziju i srčane tegobe (angina pektoris, preskakanje srca), dijabetičari, pušači (pušačka noga), pacijenti sa povećanim vrijednostima masnoće u krvi, oni koji imaju porodično opterećenje (infarkt u bližoj familiji). Također, otok noge, bol, crvenilo zahtjeva hitan pregled kako bi se isključilo ili potvrdilo postojanje tromboze, koja zahtjeva hitnu terapiju od strane vaskularnog kirurga ili čak hospitalizaciju.

 

CD bubrežne arterije

CD karotida

 

UTZ abdomena

cd1Ultrazvuk abdomena (UZV) je neinvazivna metoda kojom se pomoću uzv sonde pregledavaju organi u trbušnoj šupljini. Organi koji se mogu pregledati tom metodom su : jetra, gušterača, žuč i žučni vodovi, bubrezi, slezena, abdominalna aorta, paraaortalno područje, limfni čvorovi, mokraćni mjehur, prostata.
Da bi pretraga uspjela važna je priprema i suradnja samog pacijenta. Pregled otežavaju zrak i sadržaj u crijevima pa treba posebno paziti na prehranu prije pregleda. Dovoljno je da pacijent ne uzima hranu najmanje 6 sati prije samog pregleda. Dan prije pregleda poželjno je jesti laganu hranu. Treba izbjegavati jako masnu i začinjenu hranu, hranu koja napuhuje, odn. koja stvara puno plinova (grah, mahune, hrana s lukom, grašak, majoneza…), svježe voće i povrće, mlijeko i mliječne prerađevine. Pacijenti koji imaju neredovnu stolicu trebaju 3-4 dana prije pretrage uzeti sredstvo za čiščenje, a dalje se držati pripreme s laganom hranom. Preporučuje se jesti prepečenac, juha s piletinom, tjestenina. Na pregled je potrebno ponijeti ranije nalaze UZV-a, nalaze krvi i nalaze specijaliste koji je tražio pretragu !!!

 

UTZ dojki

Tkivo prsa je kod mnogih žena u kasnim 30-im i ranim 40-im godinama previše zgusnuto, i apsorpcija rendgenskih zraka visoka, pa mamogrami nisu od velike koristi. Stoga je osobito kod mlađih žena ultrazvuk dojke prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija. Preporučuje se svim ženama da nakon 30 godine života redovno ontroliraju dojke, što znači da je minimalno potrebno jednom godišnje učiniti ovaj pregled.
Uz samopregled dojki i eho dojki može se uvijek na vrijeme otkriti eventualno postojanje patoloških promjena u dojkama što pojednostavljuje i olakšava liječenje.

 

UTZ mišića i zglobova

 

UTZ štitne žljezde

Pretraga je potrebna za procjenu veličine i strukture štitne žlijezde da se vidi da li postoje patološke promjene u morfologiji štritnjače. Pretragu je potrebno učiniti kod poremećaja u radu štitne žlijezde koji se ustanove pretragama hormona iz krvi. Ako pacijent ili liječnik napipa uvećanu štitnu žlijezdu ili izbočenje na vratu u području štitne žlijezde.

 

UTZ urotrakta